Energie
3 min leestijd

Opzegvergoeding overstappen van energieleverancier

Wil jij weten wat de opzegvergoeding is bij overstappen naar een nieuwe energieleverancier? Roos vertelt jou alles over het overstappen naar een nieuwe energieleverancier en welke opzegvergoeding hierbij komt kijken. Lees de blog verder.

Wil je binnenkort overstappen naar een nieuwe energieleverancier en wil je weten wat de opzegvergoeding is? Kijk altijd goed in de voorwaarden om misverstanden te voorkomen voordat je gelijk overstapt naar een nieuwe leverancier. Er kan namelijk een boete ontstaan als je te vroeg het contract beëindigt. Wil je weten wat de opzegvergoeding is bij het opstappen van nieuwe energieleverancier? Lees het artikel dan verder.

De opzegvergoeding bij overstappen naar nieuwe energieleverancier met een contract met onbepaalde tijd

Energiecontracten hebben vaak een eerste termijn van één jaar. In dit jaar mag jij niet eerder opzeggen anders betaal je hier een boete voor. Na dit jaar wordt het contract automatisch verlengd als jij hem zelf niet stopzet. Dit mag echter niet stilzwijgend en hiervoor zal je altijd een bericht ontvangen. Het contract verandert vervolgens naar een onbepaalde tijd. Bij een onbepaalde tijd mag hem jij een elk moment opzeggen. Wel heb je te maken met een opzegtermijn van dertig dagen. Het gehele overstap proces duurt ongeveer vier tot zes weken. De contracten met een onbepaalde tijd mag je gratis opzeggen. De energieleverancier mag hier dus geen kosten voor in rekening brengen. Het opzegtermijn per energieleverancier kan verschillen dus het is goed om de voorwaarden door te lezen.

In 2 minuten minder betalen voor je energie?


energie besparen

Bespaar automatisch op je energiekosten. Vul eenmalig je gegevens in en Roos houdt voortaan jouw energiekosten in de gaten, vertelt je als je te veel betaalt en geeft je een seintje wanneer je contact afloopt.


Ik wil minder betalen

De opzegvergoeding bij overstappen naar nieuwe energieleverancier  met een contact met een vaste looptijd

Heb jij een contact met een vaste looptijd en wil jij deze opzeggen? Dan brengen energieleveranciers daar vaak kosten voor in rekening. Per contract kan dit enorm verschillen. Vaak zit er aan het aantal resterende jaren kosten verbonden. De Autoriteit Consument & Markt, de ACM, heeft hier een boete aan verbonden waar energieleveranciers zich aan moeten houden. Hou ook rekening ermee dat eventuele cashbacks ook komen te vervallen wanneer jij het contract vroegtijdig beëindigt. De prijzen die wettelijk zijn vastgesteld zien er als volgt uit:

 • € 50,- stroom & € 50,- gas bij een resterende looptijd van 1,5 jaar
 • € 75,- stroom & € 75,- gas bij een resterende looptijd van 1,5 tot 2 jaar
 • € 100,- stroom & € 100,- gas bij een resterende looptijd van 2 tot 2,5 jaar
 • € 125,- stroom & € 125,- gas bij een resterende looptijd van meer dan 2,5 jaar

Vergelijk als je wilt overstappen naar een nieuwe energieleverancier

Het overstappen naar een nieuwe energieleverancier is dus een makkelijk proces. Het allerbelangrijkste is om goed de voorwaarden te lezen om misverstanden te voorkomen. Denk wel altijd goed na over welke nieuwe energieleverancier je wilt kiezen. Het beste wat je kunt doen is vooraf goed vergelijken bij welke energieleverancier je een nieuw contract wilt afsluiten. Prijzen kunnen namelijk enorm verschillen en jij wilt niet te veel geld betalen voor een dienst die een andere partij goedkoper aanbiedt. Ook zijn er verschillende kortingen die je kunt krijgen bij het afsluiten. Ben jij hier naar op zoek? Roos kan jij hierbij helpen. Wij zoeken voor jou de beste energieleverancier uit die het beste past bij jouw budget. Zo bespaar jij geld en kan je dit uitgeven aan echt leuke dingen.

Roos helpt jou met het afsluiten van de beste autoverzekering

Roos helpt je op drie gebieden:

 • Geld besparen: Onze gebruikers besparen gemiddeld € 1500 per jaar op energie, verzekeringen, mobiel, internet + tv + bellen en veel meer abonnementen.
 • Grip op je uitgaven: Creëer overzicht over je maandelijkse uitgaven. Ontvang slimme seintjes als je geld kan besparen of het beter kan. Bespaar tijd en geld om echt leuke dingen te doen.
 • Slimme seintjes: als je in actie moet komen om te besparen, suggesties voor betere producten en tips voor je persoonlijke financiën.
Start nu met besparenGrip op je maandelijkse uitgaven met Roos

 

In 14 dagen ruim € 1.000 besparen, doe je mee?

Roos stuurt je 14 dagen lang verschillende tips zodat jij kan besparen op je dagelijkse uitgaven en de maandelijkse vaste lasten. Zo hou jij tijd en geld over om leuke dingen mee te doen en creëer je meer financiële ademruimte. Doe je mee?

Ja, ik wil ook € 1.000 euro besparen

Mail mij iedere dag een bespaartip!


  Na 1 minuut niets ontvangen? Check je spam folder. Ons Privacybeleid.

  Vragen of opmerkingen? Stuur de auteur (Shakaya Janse) een e-mail over dit artikel