Energierekening loopt op in 2021
Wil je je energierekening verlagen, dat moet je snel in actie komen. Wie nu een nieuwe energiecontract afsluit krijgt te maken met hogere tarieven dan een half jaar geleden. Deze tarieven blijven ook stijgen. Hoe zit dat en wat kan je eraan doen?
Energieprijzen stijgen
Uit berekeningen van de NOS is stroom 22 procent duurder geworden en gas 19 procent. Er is een einde gekomen aan een periode waarin gas en stroom relatief goedkoop waren vanwege de coronacrisis.
Voor een gemiddeld huishouden zullen de kosten voor stroom en gas op jaarbasis stijgen met zo’n 125 euro meer dan vier maanden geleden.
Per 1 juli is ook het jaarlijks moment om de variabele tarieven aan te passen waardoor de kosten voor een gemiddeld huishouden zo’n 200 euro zullen stijgen bij een gemiddeld verbruik. De variabele tarieven zullen de vaste tarieven gaan volgen.
Waarom stijgen de energiekosten?
Energiebedrijf Vattenfall laat weten dat door de langdurige kou in de afgelopen maanden de gasmarkt een stuk krapper is geworden.
Tegelijk is door de coronacrisis de olieproductie verlaagd. Doordat de economie weer aantrekt stijgt ook de vraag naar olie en gas en daarmee de prijzen.
Ook op de markt voor CO2-emissierechten zijn de prijzen aan het oplopen. Deze rechten moeten producten kopen om in energiecentrales stroom op te wekken. De hogere kosten voor deze rechten berekenen energiebedrijven door aan hun klanten.
Energierekening belangrijke kostenpost voor huishouden
Het CBS heeft berekend dat een gemiddeld huishouden (1192 kubieke meter gas en 2464 kWh elektriciteit) jaarlijks ruim 1500 euro kwijt is aan de energierekening. Door het koude voorjaar bleef dit jaar de verwarming langer aanstaan dan in andere jaren. Samen met de gestegen energieprijzen gaat dit bedrag daarom waarschijnlijk ook oplopen.
Dit is tegen de trend isn dat het gemiddelde verbruik jaarlijks naar beneden gaat door betere isolatie, zuinigere apparaten en het zelf opwekken van elektriciteit met zonnepanelen.
Ruim kwart huishouden stap regelmatig over
Ruim kwart van alle huishoudens stapt jaarlijks over van energieleverancier blijkt uit de Energiemonitor 2021 van de ACM.
Consumenten kunnen met een overstap veel geld besparen en/of hun energievoorziening verduurzamen. De besparing van de overstap kan oplopen tot bijna €400,- per jaar. Tevens geven consumenten aan tevreden te zijn over de verwerking van hun overstap.
Wat kan je doen?
Met de verwachte prijsstijging is nu het moment om je energiecontract tegen het licht te houden. Zit jij nog wel goed en kan je besparen. Stap dan over van energieleverancier. De onderlinge verschillen blijven namelijk groot.
Loopt je energiecontract bijna af of heb je al een onbepaalde tijd contract met variabele energietarieven? Overweeg dan nu een 1-jarig contract met vast tarieven als meest voordelige optie. Met dit contract maak je gebruik van actietarieven en kan je profiteren van een cashback.