Energie
2 min leestijd

Waarom is mijn termijnbedrag hoger bij mijn nieuwe energieleverancier?

Je stapte over van energieleverancier om te besparen. Maar het termijn bedrag van je nieuwe energieleverancier is veel hoger dan bij de vorige energieleverancier. Dat was niet de bedoeling. Hoe komt dat? Roos zocht het voor je uit.

Wat is het termijnbedrag?

Wat is het termijnbedrag? Het termijnbedrag betaal je elke maand aan je energieleverancier voor je energieverbruik.

Lees meer over het termijnbedrag van je energieleverancier.

Wat is het Standaard Jaarverbruik (SJV)?

Het Standaard Jaarverbruik (SJV) is een schatting van het gemiddelde energieverbruik van de afgelopen twee tot drie jaar op je adres.

Deze schatting is gebaseerd op het landelijk gemiddelde energieverbruik van huishoudens met eenzelfde type woning en gezinssamenstelling.

Hoe dit bedrag verandert bij een overstap van energieleverancier

Het nieuwe termijnbedrag van je energieleverancier wordt berekend op basis van het Standaard Jaarverbruik (SJV).

Stap je over van energieleverancier, dan zegt de nieuwe energieleverancier de oude op. De nieuwe leverancier krijgt helaas meestal geen inzicht in het voorgaande verbruik op het adres van de partij waar je het energiecontract hebt afgesloten. Totdat je echt klant bent geworden kan de energieleverancier dit verbruik ook niet ophalen.

De nieuwe energieleverancier maakt dan gebruik van het Standaard Jaarverbruik (SJV) totdat het beter inzicht heeft in je verbruik.

Omdat het een schatting is, kan het termijnbedragvoorstel van je nieuwe energieleverancier afwijken van wat je uiteindelijk gaat betalen.

In 2 minuten minder betalen voor je energie?


energie besparen

Bespaar automatisch op je energiekosten. Vul eenmalig je gegevens in en Roos houdt voortaan jouw energiekosten in de gaten, vertelt je als je te veel betaalt en geeft je een seintje wanneer je contact afloopt.


Ik wil minder betalen

Mijn termijnbedrag is hoger dan ik betaalde bij mijn vorige energieleverancier?

Is je daadwerkelijke verbruik anders dan het Standaard Jaarverbruik dan kan het termijnbedrag anders uitvallen dan het termijnbedrag dat je betaalde bij je oude energieleverancier.

Er zijn een paar situaties waarbij het termijnbedrag dat je in eerste instantie krijgt bij een overstap van energieleverancier anders is:

    • Je bent gaan wonen in een net gebouwde woning
    • Het gebruik van stroom en gas in woning waarvoor je het hebt aangevraagd was in de afgelopen jaren anders

Waarom is mijn termijnbedrag hoger dan in het aanbod dat ik heb ontvangen?

De berekening van het aanbod van je nieuwe energieleverancier wordt gedaan op basis van je ingevoerde verbruik. Ontvang je bij het nieuwe aanbod een welkomstkorting dan kan het soms zijn dan dit al wordt meegerekend en dus je termijnbedrag lager is. Bij veel energieleveranciers wordt de welkomstkorting pas verrekend bij de eindafrekening en niet in het maandelijkse termijnbedrag.

Hoe kan ik het termijnbedrag aanpassen?

Dat is makkelijk. Vaak kan je dit in de ‘mijn’ omgeving van je nieuwe energieleverancier waarvoor je bij aanmelding de gegevens ontvangt.

Je kan uiteraard altijd contact opnemen met de klantenservice van de nieuwe energieleverancier. Deze past dan graag het bedrag op je voorschotnota aan.

Soms kan het zijn dat ze in eerste instantie het bedrag niet verder kunnen verlagen dan naar de helft. Na 4 maanden hebben ze meer inzicht in je verbruik en kan je het bedrag weer aanpassen.

 

In 14 dagen ruim € 1.000 besparen, doe je mee?

Roos stuurt je 14 dagen lang verschillende tips zodat jij kan besparen op je dagelijkse uitgaven en de maandelijkse vaste lasten. Zo hou jij tijd en geld over om leuke dingen mee te doen en creëer je meer financiële ademruimte. Doe je mee?

Ja, ik wil ook € 1.000 euro besparen

Mail mij iedere dag een bespaartip!


    Na 1 minuut niets ontvangen? Check je spam folder. Ons Privacybeleid.

    Vragen of opmerkingen? Stuur de auteur (Michiel) een e-mail over dit artikel