Internet tv & bellen
2 min leestijd

Alles over interactieve tv

We zijn in een tijdperk beland waar je tv veel meer kan dan alleen Nederland 1,2 en 3 uitzenden. Wat precies? Dat vertelt Roos je. Termen als High Definition en Video on Demand vliegen je om je oren. Maak je borst maar nat!

Wat is interactieve televisie?

Met interactieve tv is het mogelijk dat er interactie plaatsvindt tussen jou en de informatie die je op je tv ziet. Dit gebeurt met behulp van de afstandsbediening van je tv of digitale decoder.
Een decoder is een apparaat dat ervoor zorgt dat je digitale tv-zenders kunt ontvangen en bekijken op je televisie. Met dit apparaat vang je signalen uit de lucht op die bestaan uit enen en nullen. Dat is wat anders dan analoge televisie, waar signalen via een kabel worden doorgeven. In een decoder zit een digitale tuner die in staat is om de stroom van enen en nullen om te zetten naar beeld.

Wat heb je nodig voor interactieve tv?

Voor interactieve televisie is een kabelaansluiting nodig. Dat kan coaxkabel, DSL of glasvezel zijn. Verder heb je geen nieuw televisietoestel nodig, maar wel een interactieve settopbox.

Bepaal zelf wanneer je een programma kijkt

Met interactieve televisie kun je zelf bepalen wat je wilt kijken en wanneer. Via de televisieaanbieder kun je gemiste tv-programma’s terugkijken of films huren. Bij de providers Tele2, Ziggo, UPC, KPN, XS4ALL en Telfort is dit mogelijk. Met interactieve televisie, zoals Programma Gemist en Video on Demand, kun je altijd zelf bepalen wanneer je een programma kijkt.

High definition tv

Interactieve tv abonnementen bestaan in de meeste gevallen uit een standaard aanbod van programma’s dat uitbreidbaar is met extra pakketten. De digitale ontvangers die nodig zijn voor de ontvangst van interactieve tv zijn HD Ready. Dit betekent dat alle programma’s die in High Definition worden uitgezonden ook in HD kwaliteit op je tv te zien zijn. Voorwaarde is dat je een geschikte tv in huis hebt die HD Ready of Full HD is. Je oude beeldbuis is dus niet HD Ready!

Video on Demand

Met Video On Demand (VOD) kun je films en series direct op je televisie bestellen en deze bekijken en pauzeren wanneer je zelf wilt. In het aanbod van VOD-films zitten vaak nieuwe films en series die nog maar net in de bioscoop of op televisie waren. Maar ook de oude vertrouwde klassiekers kun je afspelen!

Aanbieders van interactieve tv

Aanbieders van interactieve tv zijn kabelaars (UPC en Ziggo), glasvezelproviders en providers op het DSL-netwerk (Tele2, KPN, Telfort, XS4ALL). De grootste verschillen tussen deze aanbieders zitten in het aanbod van zenders. Vaak bij alles in 1-pakketten vind je goedkope interactieve tv aanbiedingen!

 

In 14 dagen ruim € 1.000 besparen, doe je mee?

Roos stuurt je 14 dagen lang verschillende tips zodat jij kan besparen op je dagelijkse uitgaven en de maandelijkse vaste lasten. Zo hou jij tijd en geld over om leuke dingen mee te doen en creëer je meer financiële ademruimte. Doe je mee?

Ja, ik wil ook € 1.000 euro besparen

Mail mij iedere dag een bespaartip!


    Na 1 minuut niets ontvangen? Check je spam folder. Ons Privacybeleid.

    Vragen of opmerkingen? Stuur de auteur (Roos) een e-mail over dit artikel