Internet tv & bellen
10 min leestijd

Internet abonnement

Lees hoe Roos je helpt aan de hand van internetsnelheid, internetverbinding en internetbundel het ideale internet abonnement te vinden!

Of je nou altijd online bent of niet, internet hebben we inmiddels allemaal eigenlijk wel nodig. Hoe kan je anders de blogs van Roos lezen? Maar, de ideale internetaansluiting heb je niet zomaar. Er zijn aardig wat elementen waar je rekening mee moet houden. Van aanbieder tot abonnementstype, tot internetaansluiting of gewenste snelheid, je merkt het al; geen internetabonnement is hetzelfde. Om te weten waar je op moet letten bij het kiezen van een internet abonnement, zetten we hier even alles voor je op een rijtje!

Internetaansluiting: kies uit kabel, glasvezel of dsl

Je hebt vast wel eens begrippen als kabel, glasvezel of dsl gehoord. Dat zijn verschillende soorten verbindingen voor je internetaansluiting. Elke verbinding heeft zijn eigen voor- en nadelen. Roos neemt ze samen met je door.

Internet via glasvezel

Voordeel: de internetsnelheid van glasvezel is gelijk en hoog.
Nadeel: een glasvezelverbinding is niet overal beschikbaar.
Advies: wil je thuis snel kunnen internetten, gebruik je Netflix of een andere videodienst of verstuur je regelmatig grote bestanden? Dan is glasvezel aan te raden.

Met glasvezel heb je de snelste internetverbinding. De snelheid van een glasvezelverbinding kan oplopen van 500 Mbps tot 5 Gbps. De up- en download snelheid van een glasvezelverbinding zijn gelijk, dat heeft als voordeel dat je makkelijk grote bestanden kan versturen.

Internet via DSL

Voordeel: op elk adres zijn meerdere aanbieders beschikbaar, het ligt bijna overal in de grond en de kosten zijn laag.
Nadeel: de snelheid die jij krijgt in je huis hangt af van de afstand tot de wijkcentrale. Woon je verder van de centrale, dan merk je dit.
Conclusie: DSL is bijna overal beschikbaar, je hebt uitgebreide keuze en het is een voordelig alternatief.

DSL kennen we nog als ADSL, maar dan met een hogere snelheid. DSL komt je huis binnen via de koperen telefoonlijn. Via de DSL verbinding kan zowel digitale Tv als vast bellen worden aangeboden.
Let op: providers hebben verschillende snelheidsabonnementen. Wanneer op jouw adres bijvoorbeeld maximaal 30 Mbps mogelijk is, dan maakt het afsluiten van een abonnement met een hogere snelheid je internet thuis niet sneller.

Kabelinternet

Voordeel: internet via de kabel heeft een grote beschikbaarheid in Nederland. Anders dan bij DSL beïnvloedt de afstand tot de wijkcentrale je snelheid niet.
Nadeel: je hebt vaak maar 1 kabelinternet aanbieder op je postcode en van oudsher wordt deze internetaansluiting gekoppeld met een tv-abonnement waarvoor je maandelijks een bedrag betaalt.
Conclusie: met een kabelinternet aansluiting heb je een stabiele en snelle internetaansluiting. Op elke postcode is er maar één aanbieder, wat het vaak iets duurder maakt.

Kabelinternet wordt aangeboden door de kabel tv aanbieders van vroeger. Je krijgt dus bij je internetabonnement automatisch een TV abonnement.

In slecht 2 minuten helpt Roos jou besparen op je TV & Internetaansluiting.

energie besparen

Upload je contract of vul je data handmatig in en Roos houdt voortaan jouw internetabonnement in de gaten, vertelt je als je te veel betaalt en geeft je een seintje wanneer je contact afloopt. Supersnel besparen zonder moeite!

Ik wil minder betalen

Internetsnelheid

Naast verschillende internetverbindingen kun je ook kiezen uit verschillende internetsnelheden. De volgende vuistregels kun je aanhouden bij het maken van je keuze:

    • 10 Mbit/s: als je maar één computer hebt en die af en toe gebruikt;
    • 20-30 Mbit/s: als je surft en mailt op meerdere computers en tablets tegelijk en af en toe live televisie, films of series streamt via internet;
    • 50 Mbit/s: als je daarnaast regelmatig grote bestanden downloadt, kun je de komende tijd vooruit met 50 Mbit/s.

Wil je echt zeker zijn dat je supersnel kan internetten? Dan is glasvezelinternet de beste keuze. Naast persoonlijk gebruik, wordt het internet ook steeds meer gebruikt door (huishoudelijke) apparaten. In ons artikel over 5G lees je daar meer over. Verwacht jij flink te gaan moderniseren de komende jaren? Hou dit dan in gedachten.

Twijfel je tussen twee snelheden? Dan raadt Roos je aan om in eerste instantie voor het goedkoopste internetabonnement te kiezen. Je kunt namelijk altijd nog met één telefoontje naar de provider een sneller internetabonnement krijgen, als dat toch nodig is.

Internet abonnement: kies de juiste bundel

Nu je weet waar je internet vandaan komt en welke snelheid je nodig hebt, kun je op zoek gaan naar een internetabonnement dat bij je past. Bedenk wat voor bundel je wilt. Zo kun je kiezen voor enkel een internetaansluiting, een combinatie tussen internet + bellen of internet + tv, of een alles in een pakket: Internet + Bellen + TV.
In het artikel ‘Alles over alles-in-een: internet, tv en bellen’ lees je meer over de voordelen van een combinatiepakket. Dit is vaak goedkoper dan alles apart afsluiten!

Alleen internet abonnement

Heb je alleen een goede internetverbinding nodig omdat je online tv kijkt zoals via Netflix of NPO Start, dan is een los internet abonnement voldoende. Je kan dan kiezen uit een supersnelle glasvezel verbinding of kabelinternet aansluiting of een ADSL aansluiting. De beschikbaarheid zal afhangen van waar je woont en checken we op basis van je postcode.

Internet + vast bellen abonnement

Geen interesse in een Tv abonnement? Een aantal internetproviders biedt ook pakketten met internet en vast bellen. Je hebt dan maar één aanspreekpunt en krijgt je maandelijkse kosten op één factuur.

Internet + tv abonnement

Wil jij lekker TV kunnen kijken en internetten op jouw manier? Internet en tv in één pakket is een stuk voordeliger dan het los aanschaffen. Daarnaast krijg je met een combinatiepakket de mogelijkheid om ook digitaal tv te kijken.

Digitale tv heeft vele voordelen ten opzichte van analoge televisie. Zo is de beeldkwaliteit een stuk beter en zijn er minder storingen. In de digitale tv pakketten krijg je vaak zenders in hd-kwaliteit te zien. Daarnaast heeft digitale tv voordelen als een uitgebreid zenderpakket met extra thema’s. Denk aan Kinderen, Natuur, Film en Buitenland. Ook kan je makkelijk een extra abonnement nemen op zenders als Fox Sports Eredivisie, Film 1, Ziggo Sport Totaal en meer.

Wil je ook nog graag een vaste telefoon in huis? Kies dan voor een alles-in-1-pakket.

Internet, tv + vast bellen (Alles-in-1) abonnement

Bel je veel met een vast nummer? Dan kan je kiezen voor een Alles-in-1 pakket (ook wel triple play genoemd). Je krijgt dan 1 pakket met zowel een snelle internet verbinding, een tv pakket (dat je uit kan breiden) en een vast nummer waarmee je kan bellen en gebeld kan worden.

Internet, tv, vast bellen + mobiel bellen (4-in-1) abonnement

Als je internetprovider ook mobiele telefonie aanbiedt, kan je het pakket uitbreiden met een mobiel telefoonabonnement. Dit wordt ook wel een quadplay pakket genoemd. In veel gevallen gaat het nog nog wel om twee losse contracten.

Voordelen: Doordat beide contracten lopen bij hetzelfde bedrijf helpt dat bij contacten met de klantenservice of andere momenten. Door alles in 1 pakket krijg je in de meeste gevallen extraatjes zoals meer data, extra tv pakketten of kortingen op je maandelijkse kosten.
Nadelen: Alle diensten zijn bij een enkele provider, dus als je overstapt raak je de extra’s kwijt. Maakt deze provider het je misschien lastiger om over te stappen?
Conclusie: Losse abonnementen kunnen duurder zijn, maar passen misschien wel (net wat) beter bij jouw gebruik dan de diensten in het pakket.

Extra’s bij je internet abonnement

Bij veel internetabonnementen kan je kiezen uit verschillende handige extra’s die je misschien in jouw situatie goed kan gebruiken.

Type modem en wifi

Bij elke internetaansluiting krijg je een modem. Bij de meeste internetproviders krijg je een wifi-modem in bruikleen zolang je abonnement loopt. Bij veel internetproviders komt een monteur langs om te zorgen dat alles werkend wordt opgeleverd zodat je internet hebt in je hele huis. Heb je bijvoorbeeld veel muren in je huis dan zorgen zij ervoor dat je met een access point of repeater overal wifi in huis hebt.

Betere wifi in je huis?

De grotere internetproviders bieden je een wifi dienst aan om bij tegenvallende wifidekking binnen in je woning (nogmaals) een expert langs te sturen die je helpt om te zorgen dat je overal dekking hebt. Afhankelijk van je pakket en providers zijn hier eventueel kosten aan verbonden.

Een e-mailadres

Sommige internetproviders bieden bij je internetaansluiting ook een e-mailadres en mailbox. Deze e-mailadressen kan je niet meenemen naar een andere provider als je wilt overstappen. In dat geval moet je iedereen die het e-mailadres gebruikt laten weten dat je bent overgestapt.

Een goede oplossing hiervoor is gebruik te maken van een Outlook, Gmail of iCloud e-mailadres. Zo behoud je altijd je e-mailadres als je van internetaanbieder wisselt.

Spamfilter

Sommige internetproviders bieden een gratis spamfilter aan bij een e-mailadres. Bij sommige providers kost dit een paar euro extra per maand.

Bij e-maildiensten als Gmail, Outlook of iCloud zijn spamfilters vaak ook inbegrepen.

Antivirus pakket

Bij sommige providers krijg je gratis of tegen betaling een antiviruspakket erbij.

Eigen website

Bij sommige internetproviders krijg je standaard de mogelijkheid om een eigen website te plaatsen. Check als je hierin geïnteresseerd bent hoeveel ruimte (MB) je krijgt van je provider. Stap je over van je internetprovider, dan ben je net zoals bij een e-mailadres je internetadres kwijt. Als alternatief kan je voor een paar euro per maand ook een domein registeren met wat websiteruimte. Jouw website blijft dan altijd van jou.

Wifi hotspots

Een aantal internetproviders bieden je naast een vaste lijn ook toegang tot hun wifi-hotspots netwerk. Zo kan je buitenshuis ook gebruik maken van een betrouwbare wifi verbinding. Met de steeds verder dalende kosten voor mobiele data is het alternatief hiervoor om je laptop te verbinden met een hotspot die je op je eigen telefoon maakt.

Prijsverhoging internet abonnement, wat kan je doen?

Een internetaanbieder mag zijn tarieven of contractvoorwaarden aanpassen. Daar kan je als consument weinig tegen doen. Er zijn echter wel een paar spelregels waar de aanbieder zich aan moet houden:
1. De aankondiging van de prijsverhoging moet 4 weken voor de ingang van de prijsverhoging worden aangekondigd.
2. De aanbieder moet in de aankondiging ook precies aangeven wat er voor jou verandert.

Wat kan jij doen?

Je kan natuurlijk de prijsverhoging gewoon voor lief nemen en die verhoging betalen. Maar, je kunt dit ook als een moment aangrijpen om even rond te kijken wat er nog meer te krijgen is en tegen welke prijs. Gebruik je die vaste telefoon eigenlijk niet meer meer? Waarom doe je hem niet weg? Zoek je een hogere internetsnelheid in je huis, waarom stap je dan niet over op glasvezel? Heb je veel zenderpakketten maar kijk je eigenlijk alleen nog maar Netflix en bijvoorbeeld de NPO Start app? Dan kan je je televisiepakket misschien ook wel stopzetten. Zo kan je vaak een beter aanbod voor minder kosten krijgen.

Dus, maak van de situatie gebruik.

Als de internetprovider zijn prijzen verhoogt, mag jij kosteloos opzeggen. Dit geldt ook als je nog binnen je (eerste) contractperiode zit.

Internetproviders vergelijken: waar moet je op letten?

Heeft jouw internetprovider de tarieven verhoogd? Of ben je niet blij met je provider? Of vraag je je gewoon af of het niet goedkoper kan? Dan is het slim om verschillende internetproviders te vergelijken. Zet op een rij welke internetverbinding je kunt en wilt hebben, welke snelheid je nodig hebt en welk pakket je wilt (enkel internet, een combinatiepakket of alles-in-een-pakket). Dan is het alleen nog een kwestie van internetproviders vergelijken. Op de websites van de providers kun je via een postcodecheck opzoeken of ze in jouw buurt beschikbaar zijn.

Roos kan ook voor jou checken of je nog wel goed zit. Klik hiervoor op de ‘Start met Besparen’ knop op deze pagina.

Roos checkt alle internetproviders en vergelijkt ze op prijs, pakket en ervaringen van andere gebruikers zoals jij.
Van aanbieders met supersnel internet tot veel verschillende zenders. Je krijgt meteen de beste aanbiedingen in je inbox. Daarna kun je makkelijk overstappen naar een nieuwe leverancier.

Overstappen van internetprovider

Roos helpt je graag met een keuze maken uit het beste pakket voor jouw situatie. Heb je uiteindelijk een keuze gemaakt dan helpt Roos je met de aanvraag. Wij sturen de aanvraag door naar de nieuwe internetprovider. Je ontvangt van ons een bevestiging van je aanvraag.

Na de aanvraag heb je 14 dagen wettelijke bedenktijd. Tijdens deze 14 dagen kan je je aanvraag gewoon annuleren.

Stap je definitief over, dan ontvang je het welkomstpakket van de internetprovider die je hebt gekozen. Je nieuwe internetprovider zegt je oude abonnement op en zorgt voor een vlekkeloze overstap.

Wil je dat Roos voor jou internet abonnementen vergelijkt?

Als je nog niet precies weet waar je het beste voor kunt kiezen, kan Roos je ook helpen. Klik op Start met besparen, doorloop de stappen en Roos helpt je vandaag nog een internetabonnement te vinden en over te stappen! Je ontvangt gelijk een aantrekkelijk aanbod dat aan je voorkeuren voldoet. Zo blijft het vergelijken jou bespaard!

Start met besparenHou meer geld over voor leuke dingen

 

In 14 dagen ruim € 1.000 besparen, doe je mee?

Roos stuurt je 14 dagen lang verschillende tips zodat jij kan besparen op je dagelijkse uitgaven en de maandelijkse vaste lasten. Zo hou jij tijd en geld over om leuke dingen mee te doen en creëer je meer financiële ademruimte. Doe je mee?

Ja, ik wil ook € 1.000 euro besparen

Mail mij iedere dag een bespaartip!


    Na 1 minuut niets ontvangen? Check je spam folder. Ons Privacybeleid.

    Vragen of opmerkingen? Stuur de auteur (Jip Hoestra) een e-mail over dit artikel