Internet tv & bellen
2 min leestijd

Quad play: internet, tv, vaste en mobiele telefoon in één pakket

Quad play. Quad wat? Het concept van de quad play is in Nederland nog niet heel bekend, en de term nog minder. Met een quad play pakket kun je voor internet, tv en vaste en mobiele telefoon één bundel afsluiten. Roos vraagt zich af hoe interessant dat is.

Wat is quad play?

Quad play is een pakket waarin vier diensten samen worden aangeboden: internet, tv en vaste en mobiele telefoon. Zo’n vier-in-één bundel is behoorlijk vernieuwend.

Wie biedt quad play aan?

In Nederland zijn er tot nog toe weinig aanbieders van zo’n quad-play-pakket. KPN stelde als eerste in 2013 het ‘KPN Compleet’-pakket voor. Die kan beschouwd worden als een voorloper van zo’n quad-play-pakket, aangezien KPN het voor zijn klanten met dat pakket alleen mogelijk maakt om hun mobiele telefonie te koppelen aan hun andere abonnementen voor tv, internet en vaste telefonie. Het is dus niet één groot pakket waaronder de vier diensten vallen. Het ‘KPN Compleet’-pakket kun je dus eerder als een triple play dan als een quad play beschouwen.
Tele2 biedt sinds 2013 ook een soort van quad play pakket aan via glasvezel. Maar het enige bedrijf dat écht quad play aanbiedt, is Stipte. Stipte, voorheen bekend als Scarlet, richt zich sinds 2012 op glasvezel combinatiepakketten.

Is het wat, die quad?

Telecompaper heeft in 2014 onderzocht hoe enthousiast Nederlanders zijn over dergelijke quad-play-bundels. Dat bleek zeker zo te zijn: niet minder dan 74 procent van de ondervraagden zou zo’n alles-in-één-bundel interessant vinden, als die goedkoper is dan hun huidige kosten. 54 procent vindt speciale kortingen zoals gratis belminuten een belangrijke factor. Het minst populaire onderdeel van die bundel is de vaste telefoonlijn: 29 procent heeft hier geen interesse in. Dat klinkt logisch, aangezien iedereen toch een mobiel heeft. Zo’n vaste lijn wordt in 2014 toch een beetje oubollig, zeker voor deze smartphone-generatie.

Uit het onderzoek blijkt ook dat quad play in Nederland ‘the next big thing’ kan worden. Voordat dat gebeurt, moeten aanbieders hun diensten wel nog even goed afstemmen op de wensen van de consument. Zo moet het mogelijk zijn om zelf een mobiele provider te kunnen kiezen, dat vindt 63 procent van de ondervraagde Nederlanders belangrijk. Ook geeft 40 procent aan de keuze van een mobiele provider van hun huisgenoten niet te kunnen beïnvloeden, zij vinden een quad play daarom niet interessant.

Is quad play goedkoop?

Wat is eigenlijk het voordeel van zo’n quad play pakket? Allereerst is het gemakkelijk: je krijgt één factuur voor vier verschillende diensten. Maar is het ook voordeliger? Dat hangt af van jouw bel- en internetgedrag. Voordat je een quad play pakket aanschaft, kun je dus beter even verschillende producten en prijzen vergelijken.
Controleer eerst je laatste facturen van je internet, mobiel, vaste telefoon en televisie. Hoeveel heb je verbruikt? En ben je hier tevreden mee? Zou een nieuwe telefoon wel handig zijn, wat extra belminuten of een hogere internetsnelheid? Maak een lijstje van die vier diensten, met de abonnementskosten ernaast. Tel vervolgens de prijzen voor die vier diensten op, en vergelijk die met de prijzen van alles-in-één-pakketten. Voor sommigen is zo’n quad play goedkoper, voor anderen dan weer niet. Als je bijvoorbeeld een voordelig mobiel abonnement met smartphone bij een andere provider vindt, kan dat voordeliger uitpakken.

 

In 14 dagen ruim € 1.000 besparen, doe je mee?

Roos stuurt je 14 dagen lang verschillende tips zodat jij kan besparen op je dagelijkse uitgaven en de maandelijkse vaste lasten. Zo hou jij tijd en geld over om leuke dingen mee te doen en creëer je meer financiële ademruimte. Doe je mee?

Ja, ik wil ook € 1.000 euro besparen

Mail mij iedere dag een bespaartip!


    Na 1 minuut niets ontvangen? Check je spam folder. Ons Privacybeleid.

    Vragen of opmerkingen? Stuur de auteur (Roos) een e-mail over dit artikel