Mobiel
4 min leestijd

Het juiste smartphone abonnement kiezen

Een nieuw smartphone abonnement kiezen is geen lachertje. Niet alleen wil je een abonnement dat volledig bij je past en aan al je eisen voldoet. Je wilt ook niet te veel betalen. Dat veronderstelt Roos toch. Je hebt heel wat keuzes te maken, en de overvloed aan aanbiedingen kan een verlammende invloed hebben. Geen nood! Blijf ademen! Roos begeleidt je door dit proces.

Het juiste smartphone abonnement kiezen

Dat kan soms lastig zijn, omdat er tegenwoordig zoveel opties zijn. Allereerst is het slim om bij Roos een contractwekker te zetten voor je huidige abonnement. Zo krijg je een waarschuwing wanneer het tijd wordt om over te stappen. En op basis van je voorkeuren voor je toekomstige abonnement, ontvang je een aantal leuke, persoonlijk voor jou uitgezochte smartphone deals.
Maar wat zijn je voorkeuren precies voor een smartphone abonnement? Aan de hand van de volgende vragen kun je bepalen welk abonnement perfect past bij jou. Laten we beginnen..

Sim only of een smartphone abonnement kiezen?

Als je je huidige toestel nog graag gebruikt, en die het wel nog een of twee jaartjes trekt, is een sim only abonnement voor jou een goede – en goedkope! – keuze.
Als je toch liever een nieuw toestel wilt, dan kun je voor een abonnement met nieuwe smartphone kiezen.
Wil je een nieuw toestel, maar heb je wel een goede deal te pakken? Koop dan een los toestel.

Smartphone abonnement verlengen of overstappen?

Wil je een nieuw abonnement? Dan heb je de keuze om een abonnement bij je huidige provider af te sluiten of over te stappen naar een andere aanbieder. Als je tevreden bent over je huidige aanbieder, raadt Roos je aan om je abonnement te verlengen (met eventueel andere voorwaarden). Trouwe klanten kunnen namelijk korting krijgen. Als je provider je niet spontaan een korting aanbiedt, kun je er ook expliciet om vragen. In de meeste gevallen zal je provider daar wel op ingaan – ze willen jou als klant natuurlijk niet kwijt. Krijg je toch geen betere deal? Dan kun je altijd overstappen. Roos helpt je bij het vinden van goede aanbiedingen, en geeft je gepast advies.

Welke duur smartphone abonnement?

Standaard wordt de keuze tussen een 1- en 2-jaarabonnement aangeboden. Beide hebben hun voor- en nadelen.

  • 1-jarig abonnement

  Voordeel: Je kunt na een jaartje alweer een nieuwe telefoon uitkiezen.
  Nadeel: De maandkosten zijn hoger dan bij een 2-jarig abonnement.

  • 2-jarig abonnement

  Voordeel: De maandkosten zijn lager, je krijgt vaak meer korting.
  Nadeel: Je kunt minder snel van toestel wisselen, je zit nog even vast aan je keuze.

Hou je van flexibiliteit, en heb je misschien ook wat bindingsangst? Dan kies je beter voor een maandelijks opzegbaar abonnement. Dit zijn meestal sim only abonnementen.

Hoeveel MB in je internetbundel?

Welke bundelgrootte past bij jouw internetverbruik? Het is belangrijk om correct in te schatten hoeveel MB je maandelijks verbruikt, en de voor jou perfecte bundel te kiezen. Over je bundel heen gaan is namelijk niet aan te raden, dat kan heel kostelijk zijn. Kies daarom eerder een wat te grote bundel, dan een te kleine. Vergeet ook niet te denken aan de beschikbaarheid van wifi. Ben je vaak op plaatsen waar je over wifi beschikt, dan heb je minder MB nodig. Ga zeker na hoeveel je nu maandelijks verbruikt.

bubble text

Snelheden internet

Zo, we zijn er bijna. Nog maar vier beslissingen te gaan voor je helemaal klaar bent om bij Roos de voor jou meest voordelige deal te vinden. Deze vraag is niet heel moeilijk: hoe snel wil je je internet? We houden het simpel.
Wil je écht snel internetten, dan kan je voor een internetbundel met 4G-toegang kiezen. Dan kan je gemakkelijk muziek en video’s van hoge kwaliteit streamen, zonder haperingen. Check wel even of je telefoon wel geschikt is voor 4G!
Voor de meesten volstaat 3G, met snelheden tot 14,4 Mbps.

Hoeveel belminuten?

Je databundel kies je beter wat te ruim. Dat weten we al. Maar hoe zit het met je belbundel? Hier geldt het omgekeerde. Omdat het gemakkelijk is om kosteloos over te stappen naar een grotere bundel, is het slimmer om je belbundel niet al te ruim in te schatten. Het verlagen van je belbundel is namelijk een stuk gecompliceerder, of zelfs onmogelijk.

De grootte van je nieuwe belbundel baseer je het beste op je huidige belgedrag. Ga online bij op je persoonlijke pagina na hoe veel je momenteel belt, en kies aan de hand daarvan een gepaste belbundel.

Heb je geen zin om je gebruikte belminuten in het oog te houden, en ben je een echte veelbeller? Dan is een smartphone abonnement met onbeperkt bellen misschien wat voor jou.

Vakantie- of reisbundel?

Ben je een reislustig type of moet je voor werk of familie vaak de grens over? Kies dan een vakantie- of reisbundel, waarmee je tegen een normaal tarief in het buitenland kunt bellen, sms’en en soms ook internetten. Dit soort bundels kun je zelf aan- en uitzetten bij je provider. Je hoeft dus niet meteen een reis- of vakantiebundel af te sluiten bij je nieuwe smartphone abonnement.

Telefoonverzekering

Oef, de laatste keuze! Kies je een telefoonverzekering, of niet? Roos ontving hierover een lezersvraag. Lees haar eerlijke mening over de telefoonverzekering.

Zo! Roos heeft je helemaal klaar gestoomd. Nu je precies weet welk smartphone abonnement je wilt, hoef je verder niks meer te doen. Zet een contractwekker, geef je voorkeuren aan, en Roos gaat voor je aan het werk.

 

In 14 dagen ruim € 1.000 besparen, doe je mee?

Roos stuurt je 14 dagen lang verschillende tips zodat jij kan besparen op je dagelijkse uitgaven en de maandelijkse vaste lasten. Zo hou jij tijd en geld over om leuke dingen mee te doen en creëer je meer financiële ademruimte. Doe je mee?

Ja, ik wil ook € 1.000 euro besparen

Mail mij iedere dag een bespaartip!


  Na 1 minuut niets ontvangen? Check je spam folder. Ons Privacybeleid.

  Vragen of opmerkingen? Stuur de auteur (Roos) een e-mail over dit artikel