Mobiel
5 min leestijd

Tips bij kiezen van een smartphone

Sta je helemaal blanco tegenover het kiezen voor een smartphone? Heb je geen flauw benul van de laatste technische snufjes? Roos heeft de afgelopen jaren al vaak een nieuwe smartphone moeten aanschaffen. Ze kan je precies vertellen waar je op moet letten bij het kiezen van de juiste smartphone.

Tips bij het kiezen van een smartphone

Het kiezen van een smartphone kan best wel moeilijk zijn. Keuzestress? Roos helpt!

Wil je meer informatie over het verschil tussen goedkope en dure smartphones? Lees dan dit artikel dan eens. Dat zou je wel eens op weg kunnen helpen.
    • Bedenk wat je wil uitgeven aan een smartphone

      Als je een los toestel wil kopen, hoeveel wil je dan uitgeven? De prijzen voor smartphones verschillen enorm. Bedenk dat een gloednieuwe geavanceerde smartphone je al gauw 500 euro kost.

    • Schrijf op wat je met je smartphone wil kunnen doen

      Bedenk waar je je telefoon allemaal voor wilt gebruiken. Wil je de nieuwste technische snufjes of wil je alleen de basisfuncties? Heb je op een rijtje wat je smartphone allemaal moet kunnen? Bekijk dan in welke prijscategorie je terecht komt.

      Simpel: rond de 150 euro

      Met simpele smartphones kun je bellen, sms-en, foto’s maken en een aantal apps installeren. Bedenk dat het interne geheugen van deze telefoons meestal niet heel groot is, namelijk 4 GB. Het aantal foto’s en app’s op je telefoon is dus beperkt. Je kunt dit meestal wel snel oplossen door extra geheugen aan te schaffen in de vorm van een SD-kaart.

      Uitgebreid: rond de 300 euro

      Met een uitgebreide smartphone kun je veel apps downloaden en gebruiken. De filmpjes en foto’s die je hiermee maakt zijn van goede kwaliteit. De camera beschikt meestal over 8 megapixel of meer. Het interne geheugen is vaak twee keer zo groot als die van een simpele smartphone, meestal 8 GB.

      Geavanceerd: rond de 500 euro of meer

      Hiermee mag je een zeer goede camera verwachten. Bovendien zijn deze smartphones voorzien van alle nieuwste technieken zoals bellen over 4G, vingerafdrukvergrendeling en sommige zijn zelfs compleet waterdicht. Met deze telefoons kun je trouwens zorgeloos foto’s maken en muziek downloaden. Met meestal een geheugen van 16 of 32 GB kun je voorlopig wel voort!
      Met simpele smartphones kun je bellen, sms-en, foto’s maken en een aantal apps installeren. Bedenk dat het interne geheugen van deze telefoons meestal niet heel groot is, namelijk 4 GB. Het aantal foto’s en app’s op je telefoon is dus beperkt. Je kunt dit meestal wel snel oplossen door extra geheugen aan te schaffen in de vorm van een SD-kaart.

    • Bedenk welk besturingssysteem je wilt op je telefoon

      Er zijn vier grote besturingssystemen die op smartphones beschikbaar zijn. Ze zijn ieder verschillend in gebruik en ook het aantal apps beschikbaar voor deze systemen zijn verschillend. Daarom is het ook goed om hier eens in te duiken voordat je een telefoon aanschaft.

      Android

      Android is van Google en dit is de beste keus als je veel Google applicaties gebruikt, zoals: Google Chrome, Gmail en Google Maps. Android is wereldwijd het meest verkochte besturingssysteem op mobiele telefoons.

      iOS

      iOS is het besturingssysteem van Apple. Dit systeem is herkenbaar aan het overzichtelijke scherm met één bedieningsknop. Er zijn mer dan 1 miljoen apps beschikbaar voor iOS. Deze apps zijn te koop via iTunes. De apps zijn altijd van tevoren beoordeeld door Apple. Hackers komen het toestel daardoor niet binnen. Alle apps uit de App Store zijn ‘veilig’.

      Windows

      Windows Phone is door Microsoft ontwikkeld. Het kenmerkt zich qua uiterlijk door tegels, die aangeven wat er aan o.a. mails, berichten en Facebook meldingen binnenkomt. Er is ruimte voor enkele tegels op het hoofdscherm, waarvan de gebruiker kan bepalen wat de grootte van de tegel is. Door het kleine marktaandeel van Windows Phone, zijn er helaas minder apps verkrijgbaar. Dit is een groot nadeel van Windows.

      Blackberry

      BlackBerry is bekend geworden door het zakelijke imago. Tot een paar jaar geleden waren BlackBerry’s populair onder scholieren vanwege ‘ping’ als gratis alternatief voor sms, maar inmiddels kun je met elke smartphone gratis korte berichten via internet sturen.

    • Bedenk de grootte van je smartphone

      Vind je het geen probleem om met een grote telefoon op zak te lopen of heb je juist de voorkeur voor een eleganter model dat in je handtasje past?
      Een kleine smartphone is er voor iedereen die niet met een enorm scherm in zijn broekzak wil rondlopen. Een kleine smartphone kan gezien worden als een telefoon van maximaal 4.3 inch. De meeste telefoons zijn 5 inch, zo ook de iPhone, behalve de laatste versie iPhone 6. Dit formaat kan dan ook middelgroot genoemd worden.

      Grote telefoons, zijn de phablets. Je ziet bijna het verschil niet meer tussen een telefoon en een tablet, vandaar de naam phablet. Deze telefoons zijn 5.5 inch.

      Meer weten over phablets? Lees dit artikel eens!
    • Het aantal megapixels garandeert geen kwalitatief goede foto’s

      Waar kijk je naar als je een goede camera wilt op je smartphone? De meeste mensen kijken naar het aantal megapixels en fabrikanten spelen hier gretig op in. De Nokia Lumia 1020 is de absolute koploper met zijn 20.7 megapixels camera. Betekent dit dat deze camera beter is dan de iPhone 8 megapixel camera? Nee.

      Lees dit artikel als je wilt weten waarom meer megapixels niet per se een betere camera oplevert!
    • Bekijk review video’s

      Typ de naam van de smartphone die je op het oog hebt in op Youtube en je vindt gelijk een reeks review video’s. In deze video’s leggen experts uit wat je allemaal met het toestel kan doen. Gelijk worden de voor- en nadelen op een rij gezet. Handig!

    • Vul al je voorkeuren in bij Roos en zij stuurt je de beste deals

      Heb je nu op een rij waar je toekomstige smartphone allemaal aan moet voldoen? Zet een contractwekker en Roos houdt je op de hoogte van smartphone deals die voor jou interessant zijn. Meer weten over Roos? Lees hier verder.

 

In 14 dagen ruim € 1.000 besparen, doe je mee?

Roos stuurt je 14 dagen lang verschillende tips zodat jij kan besparen op je dagelijkse uitgaven en de maandelijkse vaste lasten. Zo hou jij tijd en geld over om leuke dingen mee te doen en creëer je meer financiële ademruimte. Doe je mee?

Ja, ik wil ook € 1.000 euro besparen

Mail mij iedere dag een bespaartip!


    Na 1 minuut niets ontvangen? Check je spam folder. Ons Privacybeleid.

    Vragen of opmerkingen? Stuur de auteur (Roos) een e-mail over dit artikel