Zorgverzekering
4 min leestijd

Zwanger in 2015? Check je zorgverzekering!

Ben je van plan zwanger te worden in 2015 of ben je het al? Dan is dit een goed moment om te bedenken of je je eventueel aanvullend wilt verzekeren of niet. Bij de meeste zorgverzekeraars kun je namelijk alleen per 1 januari een aanvullende verzekering afsluiten. Roos legt uit wat er allemaal vanuit de basisverzekering wordt vergoed en tegen welke extra kosten je je kunt wapenen door een aanvullende verzekering af te sluiten.

Zwanger en zorgverzekering

De overheid bepaalt welke kosten rondom zwangerschap en bevalling worden vergoed vanuit het basispakket. In 2015 zijn de belangrijkste vergoedingen rondom zwangerschap en bevalling:

  • Vergoeding geneeskundige zorg door huisartsen, medisch specialisten en verloskundigen
  • Maximaal 49 uur kraamzorg vanaf de geboorte
  • Verblijf in het ziekenhuis bij medische noodzaak
  • Veel geneesmiddelen (soms eigen bijdrage vereist)
  • IVF tot drie behandelingen
  • Termijnecho en 20-weken echo
  • Kraamzorg
  • Ziekenvervoer
  • Bekkenfysiotherapie bij urine-incontinentie tot en met de 9e behandeling
  • De Niet Invasieve Prenatale Test (NIPT)

NIPT wordt vanaf 2015 vergoed

De Niet Invasieve Prenatale Test (NIPT) wordt vanaf 2015 vergoed. Met deze test kunnen chromosoom afwijkingen tijdens zwangerschap worden opgespoord. Voorwaarde is wel dat je een medische indicatie hebt of een combinatietest hebt gedaan waarvan de uitslag positief was.

Niet alles uit basisverzekering vergoed

Roos luistert graag naar jouw ervaringen met zorgverzekeringen in combinatie met zwangerschap. Neem contact op met Roos en deel je verhaal.

Ga er trouwens niet van uit dat de zorg die vergoed wordt vanuit de basisverzekering ook echt wordt vergoed. Als je naar een zorgverlener gaat met wie de zorgverzekeraar geen contract heeft afgesloten, kan het zijn dat de kosten niet of slechts deels worden vergoed. Het is dus verstandig om dit eerst bij je zorgverzekeraar uit te zoeken voordat je afspraken maakt bij zorgverleners.

Eigen bijdrage

Daarnaast worden niet alle zorgkosten die gemaakt worden bij een zwangerschap worden vergoed vanuit het basispakket. Je betaalt bijvoorbeeld een eigen bijdrage van € 4 per uur voor de kraamzorg thuis en € 16 per dag in het ziekenhuis als de opname niet op basis van een medische indicatie is. Bevallen in het ziekenhuis wordt alleen vergoed als er sprake is van medische noodzaak. Wil je zelf graag in het ziekenhuis of kraamhotel bevallen (poliklinisch), dan betaal je een wettelijke eigen bijdrage van € 316,87. Ook de combinatietest voor zwangere vrouwen vanaf 36 jaar is uit het basispakket gehaald.

Je kunt je hiervoor wel verzekeren met een aanvullende zorgverzekering. Lees de voorwaarden van je zorgverzekering om na te gaan wat er gedekt wordt en onder welke voorwaarden. Dit verschilt per zorgverzekeraar. Je kunt tot 1 januari overstappen naar de meest gunstige verzekering voor jouw situatie.

Geldt het verplicht eigen risico bij zwangerschap?

Wat valt er bij de zorgkosten voor zwangerschap onder het eigen risico en wat niet? Wat niet onder het eigen risico van € 375 per jaar valt, zijn de kosten voor verloskundige zorg, de bevalling, kraamzorg en de huisarts. Het eigen risico geldt wel voor kosten rondom de zwangerschap, zoals laboratoriumonderzoek, vervoer naar het ziekenhuis voor de bevalling of medische nazorg na de bevalling. Die kosten worden vergoed door de basisverzekering, maar tellen wel mee voor het eigen risico.

Aanvullende verzekering voor zwangerschap of niet?

Niet alle zorg rondom de bevalling zit in de basisverzekering. Hiervoor kun je je wel aanvullend verzekeren. De premie die je hiervoor betaalt, kan oplopen van € 20 tot € 50 per maand. Je kunt een aanvullende verzekering afsluiten als je van plan bent zwanger te worden, maar bij sommige verzekeraars ook nog tijdens de zwangerschap. Dit kan bij Delta Lloyd, DSW, Energiek, FBTO, Kiemer, Ohra, PNO zorg, Salland, Stad Holland en Takecarenow. Voor een aanvullende verzekering kun je denken aan vergoedingen voor de volgende behandelingen:

  • Lactatiekundige
  • Zwangerschapscursussen
  • Kraampakket
  • Babymassage
  • Extra prenatale screening (als je jonger bent dan 36 jaar en geen medische indicatie hebt)
  • Fysiotherapie (bekkeninstabiliteit)
  • Uitbreiding van de kraamhulp

De vraag is of die extra kosten voor een aanvullende verzekering je uiteindelijk een voordeel zullen opleveren. Een zwangerschapscursus kost namelijk vaak nog geen € 100. En het kraampakket kun je bij je zorgverzekeraar aanvragen voor ongeveer € 20. In het kraampakket zitten medische artikelen die nodig zijn tijdens de bevalling en bij de verzorging na de bevalling. Het kraampakket moet zeker 6 weken voor de uitgerekende datum in huis zijn.

Wat gebeurt er na de geboorte met de zorgverzekering?

Vergeet niet om je baby binnen 4 maanden aan te melden bij een zorgverzekeraar. Doe je dit niet, dan worden de zorgkosten voor je kind niet vergoed. Als je je kind aanmeldt, dan start de zorgverzekering met terugwerkende kracht vanaf zijn geboorte. Tot 18 jaar zijn kinderen gratis verzekerd in Nederland. Ze zijn zelfs verzekerd voor zaken die voor volwassenen alleen gedekt zijn in een aanvullende verzekering. Denk daarbij aan de kosten voor fysiotherapie (maximaal 18 behandelingen) en tandarts. Bij kinderen geldt bovendien nooit een eigen risico.

Vergelijk zorgverzekeringen

Als je wilt weten of je bij je huidige ziektekostenverzekeraar wel voordelig uitkomt als je zwanger bent, dan kun je verschillende zorgverzekeringen met elkaar vergelijken. Dit kun je binnenkort doen bij Roos. Een tip van Roos bij het vergelijken van zorgverzekeringen is dat je je niet blind gaat staren op de hoogte van de maximale dekkingen. Meestal zijn die dekkingen veel hoger dan de daadwerkelijke kosten van de behandelingen.

Overstappen van zorgverzekering

Heb je een veel betere zorgverzekering gevonden voor jouw toekomstige situatie in 2015? Dan is het mogelijk om je huidige ziektekostenverzekering op te zeggen en een andere af te sluiten. Je moet je huidige verzekering wel vóór 1 januari opzeggen. Dan heb je nog tot 1 februari de tijd om je aan te melden bij een nieuwe verzekeraar. De nieuwe ziektekostenverzekering gaat wel altijd in per 1 januari. Het verstandigste is om pas je huidige zorgverzekering op te zeggen nadat je een nieuwe hebt afgesloten. Voor aanvullende verzekeringen hebben zorgverzekeraars namelijk geen acceptatieplicht, daarvoor kun je dus geweigerd worden.

 

In 14 dagen ruim € 1.000 besparen, doe je mee?

Roos stuurt je 14 dagen lang verschillende tips zodat jij kan besparen op je dagelijkse uitgaven en de maandelijkse vaste lasten. Zo hou jij tijd en geld over om leuke dingen mee te doen en creëer je meer financiële ademruimte. Doe je mee?

Ja, ik wil ook € 1.000 euro besparen

Mail mij iedere dag een bespaartip!


  Na 1 minuut niets ontvangen? Check je spam folder. Ons Privacybeleid.

  Vragen of opmerkingen? Stuur de auteur (Roos) een e-mail over dit artikel