Wat is de voorschotnota?
De voorschotnota, voorschotrekening, voorschotbedrag of termijnbedrag. Zoveel verschillende woorden, die eigenlijk hetzelfde betekenen. Wat het precies is? Hier leggen we het haarfijn uit.
Voorschotnota energieleverancier
Je jaarlijkse energierekening betaal je niet in één keer, maar verdeeld over maandelijkse lasten. Je kan alleen niet precies voorspellen hoeveel energie je komend jaar gaat gebruiken. Daarom betaal je elke maand alvast een standaard bedrag, op basis van een schatting. Dit noemen we een voorschotrekening, termijnbedrag, voorschotnota of gewoon voorschot. Verwarrend, hè? Maar al deze woorden zijn eigenlijk gewoon verschillende benamingen voor hetzelfde.
Aan het eind van het jaar berekent het energiebedrijf hoeveel energie je daadwerkelijk hebt gebruikt en wat de kosten ervan zijn. Hierover ontvang je dan een jaarafrekening. Door middel van de voorschotnota betaal je iedere maand alvast een deel van deze rekening.
Berekening voorschotnota
Het voorschotbedrag wordt bepaald aan de hand van je historisch verbruik: Je energieleverancier ontvangt het historisch verbruik van je netbeheerder. Elk jaar, op basis van je jaarrekening, wordt je nieuwe voorschotbedrag berekend. Dat is niet alleen gebaseerd op het vorige jaar, maar ook op de jaren daarvoor. De voorschotnota kun je aanpassen, afhankelijk van je energieleverancier.
Hoe wordt het voorschot berekend bij een nieuwbouwhuis? Daar is namelijk geen historisch verbruik van beschikbaar. In dat geval maakt de netwerkbeheerder een schatting van je verwachte energieverbruik. Dat doet hij aan de hand van de grootte van je nieuwe woning, de ligging en de isolatie. Het energiebedrijf probeert ervoor te zorgen dat je bij de jaarafrekening zo min mogelijk hoeft bij te betalen.
Termijnbedrag aanpassen
Bij sommige energieleveranciers kun je je voorschotbedrag laten aanpassen. Maar wanneer is dat zinvol? Alleen als je duidelijk minder of meer energie gaat gebruiken. Dit kan zijn door:
- Een heel strenge en lange winter
- Verhuizing naar een slecht geïsoleerd huis
- Gezinsuitbreiding
- Extra apparaten die energie verbruiken
Is een van bovenstaande situaties voor jou het geval? Dan kan je energie oplopen en kan het zin hebben je voorschotnota te laten verhogen. Zo voorkom je dat je aan het eind van het jaar veel geld moet bijbetalen.
Je kunt ook misschien minder energie gaan gebruiken, zoals wanneer:
- Het een zachte, warme winter is
- Je je huis hebt laten isoleren
- Je kinderen uit huis gaan
- Je veel spaarlampen hebt gekocht
Is een van die situaties, of iets soortgelijks bij jou het geval? Dan kun je jouw voorschotnota verlagen. Niet alle energiebedrijven werken echter mee aan het verlagen van het voorschotbedrag. Hier vind je een overzicht van energieleveranciers waar dat wel kan. Kan het bij jouw leverancier niet? In de algemene voorwaarden lees je hoe je bezwaar kunt maken tegen de hoogte van je termijnbedrag.
Bedenk wel dat je uiteindelijk gewoon de energie betaalt die je gebruikt. Ook als je een te hoog voorschotbedrag hebt. Een te hoog voorschot vinden de meeste mensen prettiger dan een te laag voorschot. Alles wat je te veel betaalt, krijg je aan het eind van het jaar toch weer terug.
Hoe kan ik mijn voorschotnota aanpassen?
Je voorschot aanpassen kan makkelijk. Stuur je energieleverancier een brief of mail waarin je aangeeft welk voorschotbedrag jou ideaal lijkt. Leg daarbij ook uit waarom je dat denkt.
Meer lezen over de voorschotnota? Dat doe je hier.
In 2 minuten minder betalen voor je energie?
In 2 minuten minder betalen voor je energie?
Bespaar automatisch op je energiekosten. Vul eenmalig je gegevens in en Roos houdt voortaan jouw energiekosten in de gaten, vertelt je als je te veel betaalt en geeft je een seintje wanneer je contact afloopt.