Energie
4 min leestijd

Duurzaam wassen? Zo kan jij geld besparen

Wil je graag weten hoe je geld en energie kan besparen tijdens het wassen? Dan zit je hier goed. Roos heeft namelijk een aantal goede tips voor je verzamelt zodat jij duurzamer kan wassen.

Wasjes draaien, we doen het dagelijks. Je wasmachine en droger zijn dan ook een van de grootste energieverbruikers in je huis. Gelukkig zijn er genoeg manieren om duurzamer en zuiniger te wassen. Roos heeft in dit artikel een aantal tips voor je op een rijtje gezet zodat jij makkelijk geld en energie kan besparen.

Duurzaam wassen door een volle trommel te gebruiken

Draai pas een was als je wasmachine trommel echt vol zit. Dat klinkt logisch, maar vaak kan er veel meer was in dan je denkt. Door te wassen met een volle trommel wordt je was zelfs nog schoner!

Ecologische stand en geen snelle was

Gebruik de eco-stand op je wasmachine. In deze stand wordt de was langer en minder warm gewassen. Zo kun je goedkoper en duurzamer wassen.

Veel mensen denken dat een korte was zuiniger is dan een lange was, maar dat klopt niet. Bij een korte was is de temperatuur namelijk een stuk hoger om de was in korte tijd goed schoon te krijgen. Je verbruikt hierbij meer energie dan bij een lange was.

Duurzaam wassen is kouder wassen

Hoe lager de temperatuur tijdens het wassen, hoe lager het energieverbruik en hoe lager de kosten. Probeer daarom vaker voor lagere temperaturen te kiezen als je duurzamer wilt wassen. Zo is een was op 30°C al 50% goedkoper dan een was op 40°C. Was dat niet al te vuil is kan je tegenwoordig met het juiste wasmiddel makkelijk schoon krijgen op 30°C.

Geld besparen met je wasmiddel

Veel mensen gebruiken veel meer wasmiddel dan ze eigenlijk nodig hebben. Door de hoeveelheid wasmiddel beter af te stemmen op de hoeveelheid was kun je makkelijk duurzamer wassen. Op de verpakking van je wasmiddel kun je vinden hoe je moet doseren. Zo gaat niet alleen je kleding maar ook je wasmachine langer mee.

Door goed op aanbiedingen te letten kun je ook aardig wat geld besparen op de kosten van je wasmiddel. Wasmiddel blijft ontzettend lang houdbaar, dus sla vooral in als je een goede actie ziet!

Laat je was natuurlijk opdrogen

Als je duurzamer wilt wassen is het natuurlijk ook handig om je was duurzaam te laten drogen. De droger is namelijk een echte energievreter. Door je was natuurlijk op te laten drogen kun je flink wat kosten besparen. Hang de was binnen op aan een wasrek of laat het opdrogen aan de buitenlucht. Door het buiten te laten drogen ruikt je was ook nog is lekker fris.

Centrifugeren

Gebruik jij na het wassen een droger? Kies dan een wasprogramma met een hoog toerental voor het centrifugeren, zo komt je was namelijk niet zo nat uit de wasmachine en hoeft de was minder lang in de droger. De extra stroom die voor het centrifugeren wordt gebruikt weegt namelijk niet op tegen de stroom die de droger anders had verbruikt.

Duurzaam wassen met een zuinige wasmachine en droger

Ben je van plan om binnenkort een nieuwe wasmachine of droger te kopen? Kijk dan eens naar het energielabel. Hierop staat aangegeven hoe energiezuinig het apparaat is. Zo is een apparaat met energielabel A+++ al 20% zuiniger dan een apparaat met A+.

Maar let op: zelfs apparaten met een A+++ label kunnen onderling nog van elkaar verschillen op het gebied van duurzaamheid. Kijk daarom ook naar het jaarverbruik.

Overige tips voor duurzaam wassen

  • Reinig om de zoveel tijd het filter van je wasmachine. Hierdoor verbruik je minder energie en verleng je de levensduur van je wasmachine.
  • Gebruik de voorwas alleen voor sterk bevuilde was. Zo bespaar je al zo’n 15% energie en water op je wasbeurt.
  • Was tijdens de daluren als je een energiecontract hebt met een dubbeltarief.
  • Probeer een vlek eerst zelf te verwijderen voordat je het de was ingooit, dit is niet alleen duurzamer, maar ook effectiever.
  • Zet je wasmachine volledig uit als je hem niet gebruikt, zo voorkom je sluipverbruik.

Wil je nog meer tips om geld te besparen? Roos blogt er vaak over, zo geeft Roos je in dit artikel 4 algemene tips om geld te besparen.

Wil jij financieel slimmer worden? Roos helpt je!

Wil jij meer van dit soort tips zien? Laat Roos je dan helpen, Roos is jouw slimme financiële assistent en geeft je meer financiële ademruimte om geld over te houden voor de leuke dingen in het leven. Roos maakt een overzicht van je maandelijkse uitgaven en stuurt je slimme seintjes als je geld kan besparen of als het beter kan. Onze gebruikers besparen gemiddeld € 1500 per jaar op hun maandelijkse uitgaven, doe jij ook mee?

Wordt financieel slimmer met RoosOntvang slimme seintjes, suggesties en tips

 

 

 

In 14 dagen ruim € 1.000 besparen, doe je mee?

Roos stuurt je 14 dagen lang verschillende tips zodat jij kan besparen op je dagelijkse uitgaven en de maandelijkse vaste lasten. Zo hou jij tijd en geld over om leuke dingen mee te doen en creëer je meer financiële ademruimte. Doe je mee?

Ja, ik wil ook € 1.000 euro besparen

Mail mij iedere dag een bespaartip!


  Na 1 minuut niets ontvangen? Check je spam folder. Ons Privacybeleid.

  Vragen of opmerkingen? Stuur de auteur (Isa Hijnen) een e-mail over dit artikel