Autoverzekering
2 min leestijd

Zoektocht naar de goedkoopste autoverzekering

Je hebt een auto en je bent op zoek naar een goedkope premie voor je WA, WA-beperkt casco of WA volledig casco. Misschien zie je gunstige premies op vergelijkingssites, maar de goedkoopste autoverzekering vind je niet door enkel naar kortingspercentages en maandelijkse premies te kijken. Roos legt uit waar je nog meer op kan letten bij het zoeken naar de goedkoopste autoverzekering.

Goedkoopste autoverzekering vinden

Tijdens het zoeken naar de goedkoopste autoverzekering staren de meeste mensen zich blind op de maandelijkse premie en de bijbehorende korting. Logisch, want hoeveel geld je per maand moet betalen is natuurlijk iets waar je als eerste naar kijkt.

Maar, er zijn ook andere factoren die bepalen of een autoverzekering goedkoop is of niet. Bijvoorbeeld als je schade moet claimen, wat zijn dan bijvoorbeeld de gevolgen voor je schadevrije jaren en je no-claim korting? Het is dus niet alleen belangrijk wat je nu per maand gaat betalen, maar ook hoeveel je gaat betalen als je schade moet claimen.

De gemiddelde terugval bij een ‘schuldschade’ bedraagt 4-6 schadevrije jaren, maar dit verschilt per schade en verzekeraar. Als je autoverzekeringen gaat vergelijken, is het dus slim om te letten op het aantal schadevrije jaren die je inlevert na het claimen van schade.

Het vergelijken van autoverzekeringen kan lastig zijn, want elke autoverzekeraar hanteert weer een andere bonus/malus-ladder. En hoeveel korting je krijgt op je premie, hangt af van deze ladder. Deze korting wordt ook wel de ‘no-claim korting’ genoemd.

Goedkoopste autoverzekering zonder schadevrije jaren

Wat als je net je rijbewijs hebt gehaald? Dan heb je 0 schadevrije jaren. Dus je betaalt dan meer premie dan iemand met 10 schadevrije jaren. Maar let op, als je al 10 jaar je rijbewijs hebt, betekent dit niet automatisch dat je 10 schadevrije jaren hebt opgebouwd. Wie geen auto op eigen naam verzekerd bouwt namelijk geen schadevrije jaren op.

Tips bij het vinden van de goedkoopste autoverzekering

Zoals je misschien inmiddels al doorhebt, hangt de prijs die je uiteindelijk betaalt voor een autoverzekering af van meer zaken dan alleen de maandelijkse premie. Staar je dus niet alleen blind op kortingspercentages of de maandelijkse premie.
De tip van Roos is om een paar autoverzekeringen uit te kiezen en de volgende punten met elkaar te vergelijken:

  • Kortingspercentages op de bonus/malus-ladder per trede
  • Hoeveel treden de ladder van een autoverzekeraar heeft (dit heeft invloed op het aantal schadevrije jaren die geregistreerd worden)
  • Hoeveel treden je naar beneden zakt wanneer je schade claimt
  • De houdbaarheid van schadevrije jaren na het opzeggen van de verzekering (soms is dit maar 1 jaar en daarna ben je ze kwijt!)

Goedkoopste autoverzekering afsluiten

Heb je een autoverzekering gevonden? Zet dan gelijk een contractwekker bij Roos. Zij geeft je een seintje wanneer je contract afloopt. Zo kun je direct overstappen, mocht het zijn dat je toch niet blij bent met je verzekeraar. Of misschien is er tegen die tijd een betere deal te vinden. Dit hoor je dan ook gelijk van Roos.

 

In 14 dagen ruim € 1.000 besparen, doe je mee?

Roos stuurt je 14 dagen lang verschillende tips zodat jij kan besparen op je dagelijkse uitgaven en de maandelijkse vaste lasten. Zo hou jij tijd en geld over om leuke dingen mee te doen en creëer je meer financiële ademruimte. Doe je mee?

Ja, ik wil ook € 1.000 euro besparen

Mail mij iedere dag een bespaartip!


  Na 1 minuut niets ontvangen? Check je spam folder. Ons Privacybeleid.

  Vragen of opmerkingen? Stuur de auteur (Roos) een e-mail over dit artikel