Verzekeringen
2 min leestijd

Welke verzekeringen zijn verplicht?

Iedereen weet natuurlijk dat de zorgverzekering verplichte kost is. Maar welke verzekeringen zijn nog meer verplicht in Nederland? Roos zet ze voor je op een rijtje.

Welke verzekeringen zijn verplicht in Nederland?

Er zijn een aantal verzekeringen in Nederland die verplicht zijn. Roos legt uit welke dat precies zijn.

Basisverzekering verplicht

Elke inwoner van Nederland moet eraan geloven: de basisverzekering. Hieruit wordt alle medische zorg vergoed die door de overheid als ‘onmisbaar’ wordt beschouwd. Met de basisverzekering ben je onder andere verzekerd voor: geneeskundige zorg, ziekenhuisopname, geneesmiddelen en kraamzorg. Die zorg moet voor iedereen toegankelijk zijn, zonder dat je krom moet liggen om de rekening te betalen. Daarom worden die kosten verspreid over alle Nederlanders. Die verplichte maandelijkse kost van rond de 100 euro, wat krijgen we er eigenlijk voor terug? Roos legt de basisverzekering uit in het artikel De basisverzekering: verplichte kost.

WA-verzekering auto verplicht

Vanaf het moment dat je kentekenhouder van een auto bent, ben je wettelijk verplicht die auto minimaal voor Wettelijke Aansprakelijkheid (WA) te verzekeren. Een tweedehandse Citroën, een glimmende Ferrari of een handige familiewagen: dat maakt geen verschil. Met smoesjes als ‘Ik gebruik de auto eigenlijk niet’ of ‘De auto staat nog bij de dealer’ kom je er ook niet onderuit. Een WA-verzekering dekt de schade die je veroorzaakt bij anderen. Wil je ook verzekerd zijn voor schade aan je eigen auto? Dan kun je kiezen voor een WA Beperkt Casco of All-risk (Volledig Casco) autoverzekering. Een autoverzekering is dus verplichte kost.

Motorverzekering of brommerverzekering

Heb je een motor of brommer? Ook dan ben je wettelijk verplicht om die te verzekeren. Net als voor je auto moet je voor je auto of brommer minimaal een WA-verzekering afsluiten.

Opstalverzekering

Je moet er niet aan denken: nadat je huis tot de grond toe is afgebrand ook nog eens de resterende 25 jaar de hypotheek aan je bank blijven betalen. Niemand wil dat. Daarom is het verplicht om je huis te verzekeren voor brand via de opstalverzekering bij het afsluiten van een hypotheek. Zo weet de bank zeker dat het huis opnieuw kan worden opgebouwd na de brand en als onderpand kan dienen. Als je een huis huurt, is deze verzekering niet verplicht.

Vergelijk verzekeringen

Alle bovenstaande verzekeringen zijn verplicht, maar dat betekent niet dat je geen keuzevrijheid hebt in de verzekeraar. Je kunt verzekeringen vergelijken, zodat je altijd de scherpste premie te pakken hebt. Geen zin om zelf te vergelijken? Dat snapt Roos goed. Zet een contractwekker voor je huidige verzekering en Roos geeft je de beste deals in je mailbox wanneer einddatum nadert.

 

In 14 dagen ruim € 1.000 besparen, doe je mee?

Roos stuurt je 14 dagen lang verschillende tips zodat jij kan besparen op je dagelijkse uitgaven en de maandelijkse vaste lasten. Zo hou jij tijd en geld over om leuke dingen mee te doen en creëer je meer financiële ademruimte. Doe je mee?

Ja, ik wil ook € 1.000 euro besparen

Mail mij iedere dag een bespaartip!


    Na 1 minuut niets ontvangen? Check je spam folder. Ons Privacybeleid.

    Vragen of opmerkingen? Stuur de auteur (Roos) een e-mail over dit artikel