Zorgverzekering
3 min leestijd

Zorgverzekering 2017, wat gaat er veranderen

Elke jaar zijn er wijzigingen aan je de dekking van het basispakket, premie, eigen risico en gecontracteerde zorg. Op deze pagina houden wij bij welke veranderingen dit jaar bekend worden voor de zorgverzekering 2017 en geven we je alvast wat tips.

Premie zorgverzekering 2017

Net als alle jaren zullen de premies voor de zorgverzekering 2017 in november 2016 bekend worden gemaakt door de zorgverzekeraars. Uiterlijk 19 november ontvang je van de huidige zorgverzekeraar het nieuwe aanbod voor de zorgverzekering in 2017. Je hebt vanaf 19 november tot het einde van het jaar de tijd om alle nieuwe premies en zorgverzekeringen te vergelijken en de beste zorgverzekering af te sluiten.

Eigen risico 2017

Het eigen risico is in 2016 verder gestegen naar € 385. De afgelopen jaren is het eigen risico elk jaar gestaag gestegen met een tientje. De verwachting is dat dit voor het eigen risico van de zorgverzekering 2017 ook weer het geval zal zijn. Het definitieve eigen risico wordt bekend gemaakt op Prinsjesdag in september 2016.

Veranderingen basisverzekering 2017

Welke veranderingen voor de basisverzekering in 2017 zijn al wel bekend:

Basisverzekering 2017 vergoedt geen zorgkosten meer buiten Europa

De zorgkosten die je buiten Europa maakt zullen vanaf 1 januari 2017 niet meer worden vergoed door de basisverzekering. Op dit moment worden de zorgkosten nog vergoed tot het Nederlandse tarief. Voor dekking van zorgkosten buiten Europa heb je dus vanaf de basisverzekering 2017 een aanvullende zorgverzekering of reisverzekering met dekking medische kosten nodig.

Borstconstructie en ooglidcorrectie mogelijk terug in basisverzekering 2017

Cosmetische ingrepen als borstconstructie, ooglidcorrectie en besnijdenis worden vanaf de zorgverzekering 2017 mogelijk weer vergoed vanuit de basisverzekering. Hierover ligt een voorstel bij Minister Schippers en wordt meer duidelijk bij Prinsjesdag.

Tijdelijk verblijf zorginstelling vanaf 2017 onderdeel van basisverzekering

Nieuw vanaf 1 januari 2017 is dat een tijdelijk verblijf in een zorginstelling, ook wel eerstelijns verblijf, genoemd onderdeel uitmaakt van de basisverzekering. Het gaat hier bijvoorbeeld om een zorghotel of verpleeghuis waar u kunt herstellen van een operatie. Momenteel wordt het tijdelijk verblijf nog vergoed via een subsidieregeling.

Vergoeding zwangerschapskosten in 2017

Verwacht je in 2017 een kindje te krijgen. Denk dan met de keuze van de zorgverzekering 2017 alvast na over de kosten die daarbij komen kijken en waar je je voor wilt verzekeren. Veel zorgverzekeraars bieden een goede dekking voor kraamzorg, wat als je wilt bevallen in het ziekenhuis en zwangerschapscursussen. De verwachting is dat de premie voor je zorgverzekering in 2017 wel omhoog gaat.

Mogelijk extra wachttijd bij orthodontie in 2017

Verwacht je in 2017 een beugel van een orthodontist nodig te hebben. Met de zorgverzekering 2017 moet je namelijk minimaal een jaar verzekerd zijn voordat ze jouw orthodontiekosten vergoeden. Het is daarom slim om bij de keuze van de zorgverzekeraar te checken of er een wachttijd is.

Op reis buiten Europa in 2017

Ga je op reis buiten Europa dan wil je uiteraard ook goed verzekerd zijn, bijvoorbeeld voor spoedeisende hulp. De basisverzekering vergoed vergoed binnen Europa tot aan het Nederlandse tarief. Buiten Europa liggen de zorgkosten een stuk hoger. Het is verstandig om voor een reis buiten Europa een aanvullende zorgverzekering af te sluiten. Controleer bij je zorgverzekeraar van je keuze welke vergoedingen en kosten er zijn.

Overstappen zorgverzekering 2017

Vanaf 19 november tot eind december 2016 kan je overstappen voor de zorgverzekering 2017. Als je voor 1 januari 2017 overstapt wordt je zorgverzekering automatisch opgezegd door je nieuwe zorgverzekeraar. Wil je in januari 2017 nog kiezen voor een nieuwe zorgverzekering. Zeg dan zelf voor 1 januari 2017 alvast je oude zorgverzekering op. Je hebt dan nog een maand extra de tijd om een goede keuze te maken.

 

In 14 dagen ruim € 1.000 besparen, doe je mee?

Roos stuurt je 14 dagen lang verschillende tips zodat jij kan besparen op je dagelijkse uitgaven en de maandelijkse vaste lasten. Zo hou jij tijd en geld over om leuke dingen mee te doen en creëer je meer financiële ademruimte. Doe je mee?

Ja, ik wil ook € 1.000 euro besparen

Mail mij iedere dag een bespaartip!


    Na 1 minuut niets ontvangen? Check je spam folder. Ons Privacybeleid.

    Vragen of opmerkingen? Stuur de auteur (Roos) een e-mail over dit artikel