Checklist voor je zorgverzekering 2015
Het zorgseizoen gaat bijna weer van start en de eerste zorgpremies zullen binnenkort bij je in de bus vallen. Je hebt eindeloze opties om jouw ideale zorgverzekering voor 2015 samen te stellen. Maar waar moet je allemaal op letten? Roos heeft een checklist gemaakt.
Zorgverzekering 2015
Iedereen in Nederland heeft een basisverzekering, dit is verplicht. Ben je niet verzekerd dan weet de Sociale Verzekeringsbank je binnen de kortste keren te vinden en zullen je een flinke boete opsturen. De basisverzekering wordt ieder jaar automatisch verlengd voor één jaar. Dit betekent niet dat het gunstig is om achterover te leunen. Je kunt ook je basispolis vergelijken met die van andere zorgverzekeraars. Wellicht vind je een lagere premie voor je zorgverzekering 2015. Als je geen actie onderneemt, zit je ook in 2015 weer vast aan je zorgverzekering.
Check je basispolis
Misschien ben je niet zozeer uit op een lagere premie, maar wil je juist de inhoud van je polis aanpassen. Dit kan bij je eigen zorgverzekeraar of door over te stappen naar een andere zorgverzekeraar. Een zorgverzekeraar heeft een acceptatieplicht voor de basisverzekering. Dit betekent dat hij je niet kan weigeren. Voor de aanvullende verzekering heeft deze acceptatieplicht niet.
Je kunt de voorwaarden voor je basispolis op twee punten aanpassen:
- Je kunt kiezen uit een restitutiepolis, naturapolis, combinatiepolis of de budgetpolis.
- Overweeg je vrijwillig eigen risico te verhogen.Je kunt een premiekorting krijgen, een vermindering op de maandelijkse basisverzekering kosten, als je je eigen risico verhoogt. Dit kan tot een bedrag van maximaal 875 euro. Het minimum blijft de 375 euro verplichte eigen risico. Meer over weten? Lees dit artikel eens!
Nog tevreden over je aanvullende verzekering?
Heb je aanvullende verzekeringen zoals een tandartsverzekering of een dekking voor fysiotherapie? Ben je dan nog tevreden? Zo ja, dan hoef je niks te doen. Het wordt automatisch verlengd.
Maar, het kan ook zijn dat je tandarts je de hemel in prijst voor je perfecte gebit en dat je je eigenlijk afvraagt waarom je nog elke maand geld besteedt aan die tandartsverzekering.
Misschien is je lichaam zo atletisch geworden het afgelopen jaar dat die fysiotherapie volstrekt overbodig is geworden. In een dergelijk geval, kun je deze aanvullende verzekeringen opzeggen. Let er wel op dat de zorgverzekeraar geen acceptatieplicht heeft bij aanvullende verzekeringen. Dit kan betekenen dat je wellicht geweigerd wordt, mocht je je bedenken.
Check ook aanvullende verzekeringen bij andere verzekeraars
Het kan ook zijn dat je een betere voorwaarden hebt gevonden bij een verzekering van een andere zorgverzekeraar. Houdt er dan rekening mee dat er obstakels kunnen optreden, doordat de zorgverzekeraar je een ‘verhoogd risico’ vindt, dit vanwege bijvoorbeeld je leeftijd of je gezondheidstoestand. Zeg daarom nooit je huidige zorgverzekeraar op voordat je ergens anders een nieuwe hebt kunnen afsluiten. Want ook die eventuele nieuwe verzekeraar heeft immers geen acceptatieplicht.
Je kunt er ook voor kiezen om aanvullend verzekerd te zijn bij een andere zorgverzekeraar dan waar je je basisverzekering bij hebt afgesloten. Dit zijn de voor- en nadelen:
Voordelen
Heb je een hele goede basisverzekering afgesloten? Maar de tandartsverzekering bij deze aanbieder is dan weer niet zo gunstig? Je kunt dan een tandartsverzekering afsluiten bij een andere zorgverzekeraar. Zo kun je voor zowel de basis- als wel de aanvullende verzekering voor de gunstigste optie kiezen.
Nadelen
Het absolute nadeel hiervan is dat het een enorme administratieve rompslomp kan worden. Denk maar eens aan fysiotherapie behandelingen die alleen gedekt worden door je aanvullende verzekering en de consulten na de 20ste behandeling vergoed worden vanuit je basisverzekering. Dit betekent dat je zelf moet gaan bijhouden welke consulten je bij welke verzekeraar moet claimen. Het is daarnaast ook nog eens het geval dat veel verzekeraars extra premie rekenen voor de aanvullende verzekering als je geen basisverzekering hebt afgesloten. Het kan zijn dat de premie van je aanvullende verzekering hierdoor 25% hoger wordt. Uiteindelijk niet zo gunstig meer dus om een aanvullende verzekering ergens anders af te sluiten.
Check de collectiviteitskortingen
Als je je aansluit bij een collectiviteit, een georganiseerde groep van verzekerden, dan kun je een premiekorting voor een basispolis krijgen tot maximaal 10 procent. Vaak is dan ook een korting mogelijk bij aanvullende verzekeringen. Deze groepskorting kun je meestal via je werkgever krijgen, maar ook via allerlei verenigingen zoals belangenorganisaties en patiëntenorganisaties. Het kan je een hoop geld besparen, dus een check kan geen kwaad!
Check of je recht hebt op zorgtoeslag
Mensen met lagere inkomens krijgen een tegemoetkoming voor de basisverzekering. Voor meerpersoonshuishoudens geldt een maximum van een bruto jaarinkomen tot 33.500 euro als inkomensgrens. Voor een eenpersoonshuishoudens is de inkomensgrens vastgesteld op een bruto jaarinkomen van 26.500 euro. Op de website van de belastingdienst kun je in een paar seconde checken of je recht hebt op zorgtoeslag en hoeveel geld je maandelijks terugkrijgt van de Belastingdienst. In 2015 heb je recht op maximaal 982 euro voor een alleenwonende, en maximaal 1871 euro voor een meerpersoonshuishouden. Je moet wel de zorgtoeslag zelf aanvragen, via belastingdienst.nl/toeslagen.
Plannen voor het buitenland?
Heb je plannen om het komende jaar naar het buitenland te gaan? Dan is het handig om te weten dat niet alle zorgkosten die je in het buitenland maakt, 100 procent vergoed worden vanuit de Nederlandse basisverzekering. Zelfs niet voor de spoedeisende zorg en ook niet overal in Europa. Vaak wordt dit onderschat en kun je een fikse rekening ontvangen als er iets ongelukkigs gebeurt.
Check daarom alvast wat jou zorgverzekeraar vergoed voordat je voor langere tijd op reis gaat. Verstandig is om naar de mogelijkheden van een aanvullende verzekering te kijken om financiële risico’s te beperken.
Zwanger in 2015? Check je zorgverzekering!
Ben je van plan zwanger te worden in 2015 of ben je het al? Dan is dit een goed moment om te bedenken of je je eventueel aanvullend wil verzekeren of niet. Bij de meeste zorgverzekeraars kun je namelijk alleen per 1 januari een aanvullende verzekering afsluiten. Roos legt uit wat er allemaal vanuit de basisverzekering wordt vergoed en voor welke extra kosten je je kunt wapenen door een aanvullende verzekering af te sluiten. Lees dit artikel.